Schapenshoarma
Shoarmakruiden en schapenvlees zijn uitmuntende smaakvrienden, zoals topkok Angélique Schmeinck zou zeggen. De donkere, pittige maar zwoele smaak van de shoarmakruiden is een perfect match voor de kruidige wildsmaak van het schapenvlees. Jammer genoeg wordt in de Nederlandse shoarma meestal varkensvlees gebruikt, een gotspe voor een gerecht uit het Midden Oosten.
De shoarma, zoals we die in Nederland kennen, komt eigenlijk uit Duitsland. Kadir Nurman vernieuwde in 1972 de traditie van zijn thuisland Turkije om grote rollen met plakken schapenvlees of lamsvlees geleidelijk te grillen. Dat deed hij op een simpele maar doeltreffende manier: hij serveerde het afgesneden, gegrilde vlees met wat salade in een opengesneden, plat broodje. Dat was het begin van de Döner Kebab in Duitsland, die later in Nederland Shoarma werd gedoopt. In Nederland worden vaak voorgefabriceerde shoarmakruiden gebruikt, maar de kruiden zijn heel makkelijk zelf te maken.
Ingrediënten
- 1 el komijn
- 1 el koriander
- 1 el knoflookpoeder
- 1/2 el paprikapoeder
- 1 tl fenegriek
- 1/2 tl kruidnagel
- 1/2 tl cayennepeper
- 1 tl gember
- 1 tl zwarte peper
- 1/2 tl kaneel
Werkwijze
- Rooster de komijnzaadjes, korianderbolletjes, fenegriek, kruidnagel, zwarte peper en kaneel een paar minuten in de koekenpan.
- Meng dit met de andere kruiden en maal dit fijn in een kruidenmolen of koffiemolen.
- In een afgesloten pot blijft dit heel lang goed, maar de smaak van vers gebrande shoarmakruiden is onovertroffen.
Laat een reactie achter
Wilt u zich mengen in de discussie?Voel u niet bezwaard om bij te dragen!