Schapenbout uit de oven

Getest door MergenMetz. Schapenbout met rozemarijn en munt en een sausje van crème fraîche.

MergenMetz schrijft: Wij zijn niet van die carnivoren, maar ook geen vegetariërs. Eerlijk vlees, dat willen we soms wel. Zoals wild, vlees van de eigen varkens en deze schapenbout.

schapenbout

Ingrediënten

  • 1 schapenbout van ca. 2 kg met been
  • Peper
  • Zout
  • Flink wat rozemarijn, fijngehakt
  • (Iets minder, maar toch) flink wat munt, fijngehakt
  • Beetje boter
  • Eetlepel bloem, aangelengd met wat water
  • Paar lepels crème fraîche.

Bereiding

  • Wrijf de bout in met peper en zout. Meng de kruiden en wrijf de bout ook daarmee royaal in.
  • En nu hangt het er maar vanaf hoe u het wenst: langzaam of snel, heeft u een kerntemperatuurmeter of niet. Wij hebben de oven op 135 graden Celsius ingesteld en stoppen bij een kerntemperatuur van 70 graden. Als u een conventionele oven heeft: ca. 1½ uur op 175 graden Celsius.
  • Leg de bout wel op een rooster in de oven. Het vocht moet eraf kunnen druipen in een onderliggende schaal.
  • Leg halverwege, d.w.z. na een uur of zo, wat klontjes boter op de bout.
  • Als de bout klaar is, uit de oven nemen en onder aluminiumfolie een minuut of twintig laten rusten. In die tijd neemt u het afdruipsel en doet dat in een pan. Kook het op, doe de bloempap erbij en de crème fraîche. Op smaak brengen met wat peper en/of zout.
  • Snijd plakken van de bout, leg ze op de borden en drapeer er wat saus over of bij.
0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.