Spaanse stoofpot met sperziebonen en schaap

Norbert Mergen kwam via Schaapskudde Het Soerel bij de receptenverzameling van Astrid Veltman. Schapenvlees met veel groenten: sperziebonen, tomaat, aubergine, aardappel.

Ingrediënten

  • 600 gr schouder en ander stoofvlees van het schaap (zie hieronder), in blokjes gesneden
  • 1 rode paprika, ontzaad en in dunne ringen
  • 1 groene paprika, idem
  • 2 tenen knoflook, in dunne plakjes (dat is de Spaanse manier)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 – 3 tomaten, ontveld en in plakken
  • 500 gr sperziebonen, afgehaald en in stukjes van ca. 3 cm
  • 1 aubergine, in blokjes van 1 à 1½ cm in het vierkant
  • olijfolie om aan te braden
  • 1 glas droge witte wijn
  • 4 grote aardappelen (stevige: roseval bijvoorbeeld), in schijven van pakweg ½ cm; peper & zout
  • 1 theel paprikapoeder en 1 theel gerookte paprikapoeder
  • peterselie, fijngehakt

Eerst even dit

In het originele recept worden de sperziebonen in de pan gedaan en na enkele minuten de tomaten en dan nog wijn.

Sperziebonen worden niet gaar in een zure omgeving (lees dit). Tomaat is zuur. Wijn is “zuur”. Daarom hebben wij de sperziebonen vrijwel gaar laten worden eer de tomaten en wijn erbij kwamen.

Bereiding

  • Wrijf de blokjes vlees in met peper en zout. Even wegzetten en de rest hakken en snijden.
  • Verwarm de oven voor op 1800 C.
  • Verwarm de olie in een grote stevige pan (kasserol) op hoog vuur. Braad de stukken vlees rondom aan. Strooi de ui en knoflook erin, en roerbak even (het vuur mag wel wat lager). Vervolgens de ringen paprika van beide kleuren erbij, de sperziebonen en schep om.
  • Dan de aubergine erdoor en laat weer een paar minuten bakken. Voeg dat de aardappelschijven toe en strooi er de paprikapoeders over.
  • Als de sperziebonen redelijk gaar zijn, de wijn erbij en leg de plakken tomaat erover (in ons geval de goddelijk smakende tomaat Stakeless). Leg het deksel op de pan en zet het geheel een uur of langer in de oven.
0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.