Schapenvlees kopen

Schapenvlees is meestal niet verkrijgbaar in de supermarkt. Vuistregel: zoek een schaapherder of schapenhouder bij je in de buurt. Meestal hebben die op gezette tijden wel schapenvlees beschikbaar. En er zijn ook schapenhouders met eigen winkeltjes.

Adressen

schapenvlees rug-karbonade1Schapenvlees kopen, daarvoor heb je kennis en kennissen nodig. Het ligt niet in de vitrine bij de slager en al helemaal niet bij de supermarkt. Op deze pagina willen we mensen wegwijs maken. Wil je schapenvlees kopen? De meeste kans heb je bij de schapenhouder in je eigen regio. Die hebben regelmatig schapen over. Je kunt ook terecht op deze adressen.

De fabel van schapensmaak

schapenvlees-lendeHet is een fabel dat schapenvlees een rinzig ofwel ranzig smaakt. Mits goed geslacht, afgehangen en bereid is schapenvlees een exquise delicatesse die zich kan meten met het vlees van wild. Lees hier meer over de kwaliteit van schapenvlees.

Proeverijen

Daarom eten we schaap organiseert regelmatig proeverijen. Daar blijkt schapenvlees goed in de smaak te vallen.

Proeverij met 5 schapenrassen

Schapenvlees kan ook lekker zijn, als je het maar op de juiste manier behandelt. Dat was de belangrijkste conclusie van de proeverij die praktijknetwerk Daarom eten we schaap op 2 juni organiseerde tijdens het ZELDZAAMlekker Festival van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen in Arnhem. Deelnemers aan de proeverij proefden de verschillen tussen de vijf schapenrassen het best in de stoofpot, en veel minder in de schapenfilet. Lees het verslag: ‘Schapenvlees smaakt naar koe (=echt vlees)’ 

Publieksproeverijen

Naast de serieuze proeverij met 5 schapenrassen heeft praktijknetwerk Daarom eten we schaap van diverse publieksproeverijen georganiseerd. En bij elke activiteit die Daarom eten we schaap organiseerde, was er wel iets te proeven.

Schapenvlees bereiden

Goed schapenvlees is mals rood vlees dat smaakt naar kruidig wild. Het is net zo makkelijk te bereiden als rundvlees.

Kookboekje

Download het Daarom eten we schaap kookboekje

kookboekjeVolgens schapenhouders weten veel mensen niet wat ze met alle delen van een schaap kunnen bereiden. Daarom hebben we een korte handleiding gemaakt. Het is gratis te verkrijgen via schapenhouders en te downloaden van deze site.

Schapendelen

Download de Daarom eten we schaap poster

Een goede slager kan een schaap in wel 150 snits, schapendelen verdelen. Om helderheid te verschaffen over de manier waarop slagers dat in Nederland doen, hebben we een poster laten drukken met een algemene indruk van hoe een schaap in schapenvlees wordt verdeeld.

Wereldgerechten

Haal inspiratie uit klassieke en traditionele wereldgerechten

Irish stew
Overal ter wereld wordt schapenvlees gegeten. Zelfs in Nederland beroemde gerechten, zoals goulash of hutspot, worden vaak bereid met schapenvlees. Een beetje zoektocht levert al snel tientallenwereldgerechten met schapenvlees op.

Recepten

Zoek op internet een recept met rundvlees of lamsvlees en vervang dat door schapenvlees

Schapentajine
Goed schapenvlees is mals rood vlees dat smaakt naar kruidig wild. Het is net zo makkelijk te bereiden als rundvlees of als lamsvlees. Daarom kun je als je wilt proeven van schapenvlees heel makkelijk zoeken naar de vele recepten die er zijn met rundvlees of lamsvlees. Of begin bij onze eigen verzamelingrecepten.

In het Daarom eten we schaap kookboekje hebben we in het kort uitgelegd hoe je schapenvlees kunt bereiden.

Schaap wordt overal ter wereld gegeten: kijk bij onze Wereldgerechten voor inspiratie.
Daarom eten we schaap heeft allerlei recepten verzameld.
Kijk op de Daarom eten we schaap poster hoe een schaap in elkaar zit.

Recepten met schapenvlees

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen