Schapenvlees kopen, daarvoor heb je kennis en kennissen nodig. Het ligt niet in de vitrine bij de slager en al helemaal niet bij de supermarkt. Op deze pagina willen we mensen wegwijs maken. Wil je schapenvlees kopen? De meeste kans heb je bij de schapenhouder in je eigen regio. Die hebben regelmatig schapen over. Je kunt ook terecht op de adressen hieronder.

We presenteren hier een voorlopige lijst met adressen waar mensen schapenvlees kunnen kopen. Voor tips en aanvullingen, mail martin@daarometenweschaap.nl.

Natuurlijk is het goed om te letten op de kwaliteit van het schapenvees. Lees daarover:

Landelijk

 • De Woeste Grond: webwinkel met schapenvlees van Schoonebeekers van de schaapskudde van Orvelte.
 • MergenMetz: de webwinkel met allerlei culinaire snuisterijen bevat ook de onvolprezen Schoonebeker Goulash.
 • Vleesrokerij Ad Reinders: maakt Herderham van Kempische Heideschapen van Hans Wolters van De Wassum. Die is verkrijgbaar via de horecagroothandel, maar natuurlijk ook bij de Vleesrokerij zelf.

Noord-Brabant

 • Schaapskudde Eerde, Eerde: Erica van de Stadt begraast met Schoonebeekers en Drentse Heideschapen rondom Eerde. Ze verkoopt lamsvlees en schapenvlees.

Gelderland

 • Ouwendorperhoeve, Garderen: Adriaan Antonis en Nelleke Meersma houden schapen van het zeldzame ras Friese melkschaap en verkopen daar ook vlees en worst van. Verkoop in eigen boerderijwinkel en op markten. De droge worst en de schapenkaas worden in de regio Arnhem ook online verkocht via Smaakschatten.
 • Slagerij Ter Weele, Oene: deze slager slacht Schoonebekers van Schaapskudde Het Soerel en schapen van diverse andere schaapheders. Let wel: Ter Weele heeft geen schapenvlees in de vitrine liggen, maar kan wel vertellen hoe je aan schapenvlees kunt komen.

Noord-Holland

 • Boer Bos: Paul Bos begraast met Drentse Heideschapen terreinen rondom Schiphol. Hij verkoop vlees en wol.

Overijssel

 • Schapenhoeve: Schapenhoeve begraast terreinen in de buurt van Haaksbergen. Het bedrijf van Hans en Greet Abbink organiseert samen met anderen cursussen schaapherder, trainingen met border collies en verkoopt naast vlees ook allerlei andere aan de schaapherder verwante producten, zoals hondenbenodigdheden, wol en herderstokken.
 • Huisjes Agra Business: Verkoop van vlees van Poll Dorset-schapen. Daarnaast zijn er ook vleespakketten van rundvee te verkrijgen.

Drenthe

 • Herders van Balloo: Albert Koopman en Marianne Duinkerken lopen met Drentse Heideschapen op de heide bij Balloo. Ze verkopen op zaterdag en zondag in hun schaapskooi vlees en andere producten. De Drentse Heideschapen van de Herders van Balloo worden door Slow Food erkend als culinair streekproduct. Dat betekent dat ze deel uitmaken van de Ark van de Smaak van Slow Food.
 • Drents Landschap: donateurs van Drents landschap kunnen vleespakketten bestellen van de schaapskuddes die de natuurorganisatie gebruikt voor het natuurbeheer van de Drentse heide. Let op: je moet dus wel eerst donateur worden voordat je vlees kunt bestellen.

Zeeland