Schapenvlees wordt overal in de wereld gegeten. Nergens is het een taboe. Daarom zijn er ook heel veel gerechten. We zetten ze hier op een rijtje. Aanvullingen zijn welkom via martin@daarometenweschaap.nl.

Europa

  • Goulash of Birkagulyás: stoofpot met paprika en ui (Hongarije, ‘gulyás’ betekent ‘herder’)
  • Irish Stew: stoofpot met aardappelen, wortel en ui (Ierland)
  • Pecora a cottura: stoofpot met witte wijn (Italië)
  • Welsh Mutton Cawl: soep met bacon, kool en prei (Wales)
  • Kjötsúpa: soep met kool en koolrabi (IJsland)
  • Mutton Broth: maaltijdsoep (Ierland/Schotland)
  • Shepherd’s Pie: ovenschotel met aardappelen (Engeland)
  • Pecora in cappotto con fregola, pasta met aardappelen en pasta (Italië)
  • Borş de berbec: zure soep met tomaten en rijst (Roemenië)
  • Moussaka: ovengerecht met schapengehakt (Griekenland, Bulgarije)
  • Haggis: schapenmaag gevuld met stukjes hart, long, lever, niervet en havermout (Schotland)
  • Hachee: stoofpot met uien en wijn of azijn (Nederland)
  • Kroket: ragout van schapenvlees met krokante korst (Nederland)

Midden Oosten

  • Awarma: confit van schapenvlees in schapenvet (Libanon)
  • Harira: soep met tomaten, kikkererwten, linzen en selderij (Marokko)
  • Dolma’s: in druivenbladeren gegaard vlees
  • Pilav: rijst gestoofd in bouillon met vlees,groenten en kruiden
  • Tajine: stoofpot (Marokko)
  • Shoarma of Doner Kebab: geroosterd vlees met speciale kruiden (Turkije)

Azië

  • Korma: milde curry met yoghurt (India)
  • Biryani: rijstgerecht, waarbij rijst in ghee wordt gebakken, en gegaard wordt met lagen vlees en veel specerijen
  • Achar Ghost: curry van in yoghurt gemarineerd vlees (India)
  • Tandoori: gegrild vlees in marinade van yoghurt met specerijen (India)
  • Samosa: deegflapjes gevuld met schapenvlees
  • Rendang: stoofpot met specerijen en kokosmelk (Indonesië)

Eurazië

  • Dograma:  een soort broodsoep of schapenstoof vermengd met het Turkmeense platbrood Chorek (Turkmenistan)
  • Karam Shurva: maaltijdsoep met kool (Uzbekistan)
  • Mastava: schapenvleessoep met rijst (Uzbekistan)
  • Khassip: schapenworst gevuld met rijst  (Uzbekistan)
  • Chikhitma, maaltijdsoep met saffraan en koriander (Georgië)
  • Taskhent Salad: salade met schapenvlees en groene radijzen (Tashkent)
  • Kuyrdak: maaltijdsoep of stoofpot met tomaten en yoghurt (Kazachstan)

Afrika

  • Mafé: stoofpot met pindasaus (West-Afrika)
  • Pepersoep: schapensoep met pepers en utazi (Nigeria)
  • Sosatie: ‘braai’ met gedroogde pruimen (Zuid-Afrika)
  • Tomato Bredie: stoofpot met tomaten (Zuid-Afrika)

Midden- en Noord-Amerika

  • Barbacoa: de echte barbecue met een heel schaap (Mexico)
  • Birria: stoofpot van vlees gemarineerd in peperpasta (Mexico)
  • Burgoo (Kentucky): stoofpot van vaak gerookt schapenvlees, rundvlees, varkensvlees en kippenvlees met bonen, okra, mais en aardappelen.
  • Booya (Minnesota, Wisconsin): dikke soep met vlees, wortel, aardappel en selderie
  • Brunswick Stew: stoofpot met tomaten, boterbonen, mais, okra en andere groenten (North Carolina, Virginia)
  • Chili con Carne de Cordero: bonenschotel met schapenvlees (Texas)