Dograma

Dit is een feestmaal uit Turkmenistan, waarvoor heel goed de minder gangbare delen van het schaap gebruikt kan worden. Het is een soort broodsoep of schapenstoof vermengd met het Turkmeense platbrood Chorek. Eerst maak je apart brood en soep, daarna assembleer je het eigenlijke gerecht met verse ui. Daardoor krijg je een voedzaam gerecht met een frisje van ui.

dograma

Bronnen: One Turkmen Kitchen, Mrs. Mahija Turkmen-American Living

Ingrediënten (voor 8-10 personen)

Voor de Chorek

  • 1 kg bloem
  • 1 tl zout
  • 600 ml lauwwarm water
  • 10 gram verse gist of 5 gram gedroogde gist

Voor de soep

  • 1,5 kg relatief vet schapenvlees, met bot
  • 4-5 liter water
  • 2 tomaten
  • 2 uien
  • zout naar smaak

Bereiding

  • Begin met de soep. Breng het vlees in het water aan de kook. Schuim het water af, en laat het 15 minuten koken.
  • Voeg de klein gesneden tomaten toe, en kook dit voor ongeveer 2 uur, tot het vlees zo gaar is dat het van het bot valt.
  • Meng voor de Chorek bloem, gist, water en zout, en kneed dit tot een deeg. Verwarm de oven voor op 250 °C.
  • Verdeel het deeg in twee stukken, en maak daar met de deegroller platte broden van. Druk met de achterkant van een houten lepel over het hele oppervlak van de broden putjes in het deeg.
  • Kwast het deeg in met wat water, en bak de broden in de oven goudbruin.
  • Dan begint de assemblage van de Dograma:
  • Breek of snij het brood in kleine stukjes.
  • Snij de ui in halve ringen.
  • Meng het brood met de uien. Leg dit op het aanrecht of een grote snijplank in een theedoek.
  • Haal het vlees uit de soep en snij dit bovenop het broodmengsel in stukjes.
  • Meng het vlees door het broodmengsel, en voeg daar nog 5 eetlepels kookvocht toe.
  • Serveer het mengsel in een soepkom, en schep daar net zoveel soep overheen tot het onder staat.
  • Kruid af met een beetje zout en peper.
0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.