Schapenvlees bereiden begint bij de vraag welk schapendeel beschikbaar is, om dat vervolgens te koppelen aan een bereidingswijze. Een schaap is in 7 grote onderdelen op te delen, maar er zijn meer dan 150 stukjes schapenvlees mogelijk. Sommigen kun je roosteren, anderen bakken, braden, stoven of smoren. Hieronder laten we zien welke stukken schapenvlees er zijn, en welke bereidingsmogelijkheden.

schapendelenElk schapendeel heeft zijn eigen mogelijkheden. Het meest malse vlees zit in de lendezadel, maar ook de achterbout, schouder, rugzadel en schouderzadel bevatten mooi vlees dat maar kort in de pan hoeft te liggen. De koteletten uit de lende hoeven dus minder lang te bakken dan karbonades uit het rug- en schouderzadel. De andere schapendelen vergen een bereiding die wat langer duurt. Grotere delen, zoals een rack, een schouder of een achterbout vergen natuurlijk vanwege de omvang alleen al een langere bereidingstijd.

Recepten

Vuistregel 1: zoek op internet een recept met rundvlees of lamsvlees en vervang dat door schapenvlees

Schapentajine

Goed schapenvlees is mals rood vlees dat smaakt naar kruidig wild. Het is net zo makkelijk te bereiden als rundvlees of als lamsvlees. Daarom kun je als je wilt proeven van schapenvlees heel makkelijk zoeken naar de vele recepten die er zijn met rundvlees of lamsvlees. Of begin bij onze eigen verzameling recepten.

Wereldgerechten

Vuistregel 2: haal inspiratie uit klassieke en traditionele wereldgerechten

Irish stewOveral ter wereld wordt schapenvlees gegeten. Zelfs in Nederland beroemde gerechten, zoals goulash of hutspot, worden vaak bereid met schapenvlees. Een beetje zoektocht levert al snel tientallen wereldgerechten met schapenvlees op.

Schapendelen

Een schaap is op te delen in 7 delen:

Schapendelen Onderdelen Eindproducten

Nek

Nek

schapenvlees nek boven

Nek boven

schapenvlees nek-onder

Nek onder

schapenvlees-stoofvlees

Stoofvlees

Schouder

Schouder & Schenkel

schouder, schenkel schijven, schouderstuk, rollade

Rug

Rug

racks Frenched rack, schapenkroon, spareribs en karbonades

Lende

Lende

haas, rugfilet filet, rollade, rozetten, koteletten

Bout & Schenkel

Bout & Schenkel

schenkel, lenden, verkorte bout bout, rollade

Borst & Buik

Borst & Buik

borstlap, buikvang stoofvlees, gehakt
orgaanvlees hart, lever, nieren, tong, zwezerik (bij lam)

Bereidingswijzen

Met schapenvlees kun je hetzelfde doen wat je met lamsvlees of rundvlees doet. Als je maar de juiste bereidingstechniek koppelt aan het juist stukje vlees.

Bereidingstechniek Bereidingstijd Stukje vlees Recepten
roosteren op vuur, barbecue of onder de grill <30 min koteletten, karbonade, spareribs, gehakt kebab, saté, shoarma, gehaktbal, gemarineerd vlees, tandoori, barbacoa, sosatie, mechoui
bakken in de pan <30 min filet, koteletten, karbonade, gehakt kebab, gehaktbal, gemarineerd vlees
braden in de pan of oven <30 min - >60 min schouder, spareribs, zadel, koteletten, bout, gehakt schapenbout met rozemarijn, gemarineerd vlees, shepherd’s pie, moussaka, barbacoa
smoren of braiseren: aanbakken en garen in kleine hoeveelheid vocht >60 min nek, schouder, spareribs, buikvang, stoofvlees hachee, goulash, ragù, tajine, pilav, awarma, korma, biryani, curries, rendang
stoven: aanbraden en garen in grotere hoeveelheid vocht >60 min nek, schouder, spareribs, buikvang, stoofvlees Irish stew, harira, soepen, stoofpotten, hutspot, dograma