Schapengehaktballen

Recept van Greta Rozema. Ze schrijft: “We vinden dit zo lekker omdat het de smaak van schaap echt recht doet. Het smaakt wezenlijk anders dan gehaktballen van ’half om half’. En ze zijn heerlijk sappig.

Borst & Buik

 

Schapengehakt kan van al het schapenvlees gemaakt worden, maar het is zonde om daar de betere delen voor te gebruiken. Meestal wordt schapenvlees gemaakt van de borst en de buiklap.

 

 

Ingrediënten

  • 500 gram schapengehakt
  • 1 ei
  • 1 ui of 3 à 4 sjalotjes, klein gehakt en heel zacht gesmoord
  • 2 sneden wittebrood zonder korst in stukjes gesneden, in melk geweekt en uitgeknepen
  • 1 afgestreken el. Franse mosterd (gewone, geen Dijon)
  • 0,5 tl pimentpoeder
  • 0,5 tl gemberpoeder
  • 2 tl verse tijm
  • 1,5 tl Worchestershire Sauce
  • 5 gram zout
  • Veel versgemalen zwarte peper

Bereiding

  • Alles mengen, zorg dat er geen stukjes brood zichtbaar zijn door te wrijven.
  • Maak er 4 gehaktballen van en rol die door bloem.
  • Eerst rondom bruin laten bakken en dan zo’n 30 minuten laten bakken. Zonder deksel krijgen ze een hardere korst dan met deksel. Natuurlijk wel regelmatig keren, ongeveer om de 10 minuten.

Misschien kan het ook met gewoon een dubbele ansjovisfilet in plaats van de Worchestershire Sauce.