Mechoui van schapenvlees met komijn en paprikazout

Mechoui is geroosterd schapenvlees dat is ingesmeerd met kruiden. Het wordt in Noord-Afrikaanse landen ook gemaakt met hele schapen en lammeren, maar die passen niet in onze oven. In de zomer doen we het op het open vuur. Bron: Sam & Sam Clark, Casa Moro. Getest door Martin Woestenburg.

Ingrediënten

Kruidenmengsel:

  •     2 theelepels komijnzaad
  •     3 theelepels pimiento (Spaans paprikapoeder)
  •     1 theelepel zout

Dit is voldoende voor een schapenbout van 1,5 kilo, maar maak gerust meer. Het is ook een heerlijk mengsel voor vis, varken of lam.

Bereiding

  •     Het komijnzaad roosteren, tot poeder malen en vermengen met de pimiento en het zout.
  •     Bestrijk het vlees met gesmolten boter of olijfolie.
  •     Wrijf het schapenvlees in met het kruidenmengsel.
  •     Gril de schapenbout langzaam in een oven op 160 graden voor minimaal 3 uur, en zorg dat er een bak water onderin de oven staat. Bedruip het vlees elke drie kwartier.

Opmerkingen

Het kruidenmengsel kun je variëren. Er is hete (picanto) en zoete (dulce) pimiento, en er is ook een gerookte versie van de gedroogde en gemalen pepers die zo zoet en sappig smaken. Om het mengsel een zoetje te geven kun je er ook een theelepel venkelzaadjes met de komijn roosteren en fijnmalen.

We hebben het kruidenmengsel ook getest op racks van een geit van geitenboerderij Hansketien van Peter Govers en Ina Eleveld. Op aandringen van Ina hebben we toen het zout weg gelaten uit het kruidenmengsel. Volgens haar had het geitenvlees van zichzelf al een zoute smaak. Dat smaakte prima, dus dat hebben we later ook op een schapenbout geprobeerd. Dat was heerlijk.

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.