Waarom zou je wakker liggen dat er 3 zelfstandige schaapherders in Gelderland failliet gaan?

Dankzij het vakmanschap en het jarenlange beheer van schaapskudde en honden lukte het om zeventig kilomter te trekken, stelt Chris Grinwis van Schaapskudde Het Soerel, een van de schaapherders die de trektocht Schapen op Drift organiseerden. Schaapherders hebben kruiwagens nodig om te voorkomen dat dit vakmanschap verdwijnt.

“Waarom zou je wakker liggen dat er 3 zelfstandige schaapherders in Gelderland failliet gaan? Het trekken met de schaapskudde, zoals we dat vorige week hebben gedaan met de trektocht Schapen op Drift, is voor ons appeltje eitje. De kennis die je daarvoor nodig hebt, verdwijnt wel als de gescheperde schaapskuddes verdwijnen.

“We hebben er jaren over gedaan om de kudde met een goed systeem van fokken en selecteren zo te krijgen, dat het deze week lukte om met de schaapskudde bijna zeventig kilometer te trekken. Ik ben blij en trots dat dit gelukt is, maar besef me ook dat hiervoor vakkennis nodig is die verdwijnt als er geen financiering meer is. Daarmee verdwijnt de verbinding tussen verleden en de toekomst die wij als schaapherders vormen.

“Ik breng een kruiwagen mee, in navolging van Willem Koestapel, de laatste driftscheper die in de jaren vijftig een vergunning had om heel Nederland door te trekken met zijn kudde. Hij had altijd een kruiwagen bij zich. Als mensen vroegen waarom, antwoorde hij: ‘Zo af en toe heb je een goede kruiwagen nodig’. Op dit moment hebben we ook een kruiwagen nodig. Ik hoop dat iemand hem vanmiddag aanneemt, en er iets mee doet.”

 

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.