Hunkar begendi, schapenstoofpot met auberginesaus

Wat dit Turkse gerecht onweerstaanbaar maakt, is de verrassende combinatie van de zoetzure tomatensaus van de stoofschotel met de romige auberginepuree. Lekker te combineren met gekookte gort, maar het kan ook met rijst of aardappelpuree. Bron: Claudia Roden, Duizen-en-een smaken – De keukens van Marokko, Turkije en Libanon. Getest door Martin Woestenburg.

Ingrediënten

Voor de schapenstoofpot:
  • 1 grote ui
  • 3 eetlepels olie
  • 1 kg ontbeende schapenschouder of -bout in blokjes
  • 500 g tomaten of twee blikken tomaten
  • zout en peper, naar smaak 1 tl suiker
Voor de auberginesaus:
  • 1 1/2 kg aubergines
  • 40 gr boter
  • 35 gr bloem
  • 1/2 ltr melk
  • zout
  • 50 gr geraspte kaas of 50 gr feta
  • Voor de garnering:
  • 1 fijn gesneden bosje peterselie of koriander

Bereiding

Voor de schapenstoofpot:
  • Fruit de ui aan in de olie tot die glazig is.
  • Voeg het vlees toe en bak dat bruin.
  • Voeg de in stukken gesneden tomaten of blikken tomaten toe, en het zout en peper.
  • Stoof het vlees minstens 1 uur op laag vuur. Zorg dat het niet droog kookt. Langer stoven maakt dat het vlees uit elkaar valt, maar na 1 uur is goed schapenvlees gaar en mals.
Voor de auberginesaus:
  • Prik gaatjes in het vel van de aubergines en rooster ze in de oven op 240 graden voor zo’n 50 minuten.
  • Druk het overtollig vocht uit de aubergines, verwijder het vel en prak het vruchtvlees.
  • Maak van boter, bloem en melk een bechamelsaus.
  • Klop de auberginepuree door de saus, en voeg de kaas toe.
  • Serveer op het bord de schapenstoofpot bovenop de auberginesaus. Garneer met verse peterselie of koriander.

Opmerkingen

Ik wil het graag nog een keertje maken, maar dan met een wat scherpere tomatensaus, bijvoorbeeld door er pul biber (de gerookte en gemalen pepersnippers uit Turkjie) of verse rode peper in te verwerken. Verder ben ik benieuwd hoe de combinatie van de tomatensaus en auberginesaus smaakt als je knoflook gebruik in de stoofpot.

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.