Birkagulyás

Goulash is een echt gerecht dat voortkomt uit het pastorale bestaan van herders. In het Hongaars heet het gulyás, en dat betekent ‘herder’. Oorspronkelijk wordt het met rundvlees gemaakt, maar net zoals met veel andere rundvleesrecepten is het net zo makkelijk met schapenvlees te bereiden. De Birkagulyás met schapenvlees geeft een nog kruidiger karakter aan de volle, zoete smaak van de goulash. In Hongarije eten ze het met csipetke, afgeknepen noedels. Zie recept hieronder.

goulash

Er bestaan diverse variaties op goulash, die ook bij de Birkagulyás kunnen worden toegepast:

  • Babgulyás wordt bereid met bonen.
  • In de Székelygulyás worden zuurkool en zure room toegevoegd.
  • Palócgulyás is goulash met sperziebonen.
  • Betyárgulyás wordt gemaakt met gerookt vlees, zoals ontbijtspek.
  • Hamisgulyás (ook wel ‘nepgoulash’ genoemd) is vegetarische goulash, zonder vlees, maar met bouillon.

Bron: Budapest Tourist Guide, Wikipedia (Engels)

Ingrediënten

  • 600 gram schapenvlees van de voor- of achterbout, in blokjes van 2 bij 2 centimeter
  • 2 el olie
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 winterwortel
  • 1 pastinaak
  • 2 aardappelen
  • een paar selderiebladeren
  • 1 glas rode wijn
  • 2 tomaten
  • 2 groene paprika’s
  • 1 el zoet paprikapoeder
  • 1 tl gemalen karwijzaad
  • 1 laurierblad
  • peper en zout naar smaak

Bereiding

  • Snij de groenten fijn, in blokjes.
  • Fruit de uien in de olie tot ze bruin worden.
  • Besprenkel de uiten met paprikapoeder en blijf roeren.
  • Voeg het vlees toe, en bruin dat in de olie.
  • Laat het vlees sudderen, en voeg de knoflook, karwij, zout, peper en laurierblad toe.
  • Blus af met de rode wijn, en voeg voldoende water toe om het vlees onder te zetten
  • Laat dit voor 1,5 uur op een laag vuur sudderen.
  • Voeg daarna de wortel, pastinaak, aardappelen en de selderie toe.
  • Check of er voldoende vocht in de pan zit, en laat sudderen.
  • Als de groenten bijna gaar zijn, waarschijnlijk na zo’n 10 minuten, voeg dan de tomaten en groene paprika’s toe.
  • Laat dit nog een paar minuten koken. Als je de goulash wil inkoken, doe je dit zonder deksel.

Csipetke

in de goulash worden in Hongarije csipetke geserveerd, ‘afgeknepen noedels’ (‘csípni’ betekent in het Hongaars ‘knijpen’)

Ingrediënten

  • 1 ei
  • bloem
  • zout
  • 1 tl water

Bereiding

  • Sla het ei los met wat zout.
  • Voeg net zoveel bloem toe tot je een stevig deeg krijgt (voeg zo nodig wat water toe).
  • Maak het deeg plat met de handpalmen.
  • Knijp kleine stukjes van het deeg af (zo groot als een boon) en doe die in de kokende goulash.
  • Laat de noedels 5 minuten mee koken met de goulash.
0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.