Sosatie

Geen enkele Zuid-Afrikaanse braai is compleet zonder Sosatie. Het is eigenlijk een variatie op de Indonesische Saté. Het gerecht komt dan ook voor uit de traditie van de Malays, een etnische groep die Indonesisch is van oorsprong en door de Nederlanders in Zuid-Afrika terecht kwamen.

SchouderBout

 

Dit recept is het beste te maken met schouder of  bout. Alternatieven: rug, zadel.

Download het recept voor Sosatie

 

Het vlees van de Sosaties wordt eerst langdurig – sommige recepten hebben het over twee tot drie dagen – gemarineerd in een zurige marinade in de typische combinatie van tamarinde-sap (of met azijn), ui, gedroogde abrikozen en allerlei specerijen. Het vlees wordt vervolgens samen met stukken ui en abrikoos op de spiesen geregen. Dit is een relatief makkelijke versie van de marinade. Sommige recepten gebruiken abrikozenjam voor in de marinade, en weken de gedroogde abrikozen apart om ze later op de spiesen te rijgen.

Ingrediënten (4 personen)

  • 500 gram schapenvlees van schouder of bout
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 kleine uitjes of 1 ui in 4 partjes
  • 4 gedroogde abrikozen
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl geraspte citroenschil
  • 2 laurierblaadjes
  • Zout en peper

Voor de marinade

  • 60 ml azijn of tamarindewater
  • 1 tl suiker
  • 4 tl kerriepoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1 Spaanse peper

Bereiding

  • Snij het vlees in stukken die makkelijk op een spies passen.
  • Meng de stukken vlees met knoflook, ui, gember, koriander, citroenschil, de vermalen laurierblaadjes en wat zout en peper. Zet dit in de koelkast.
  • Verwarm voor de marinade het tamarindewater of de azijn met suiker, kerriepoeder, kurkuma, fijngesneden Spaanse peper en wat zout voor 5 minuten, totdat de suiker is opgelost.
  • Schep het gekruide vlees door de marinade, en laat dit minimaal een nacht in de koelkast staan.
  • Rijg het vlees, de ui en de abrikozen aan spiesen en rooster deze op de braai, barbecue of onder de grill in de oven, totdat ze goudbruin zijn. Gebruik de marinade om de Sosaties zo nu en dan te bevochtigen.
0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.