Schapentajine met pruimen, honing en amandelen

Vanaf het begin van Daarom eten we schaap hebben we een aantal koks leren kennen die zeer enthousiast zijn over schapenvlees. Een mooi voorbeeld daarvan is het clubje mensen rondom het kookboek Kookkaravaan – Smaakroute door Marokko, dat reeds enkele malen prachtige Marokkaanse schotels wisten te bereiden van het schapenvlees van de Friese Melkschapen van de Ouwendorperhoeve. We mochten een mooi recept voor de typisch Marokkaanse tajine gebruiken. Meer informatie over de Marokkaanse keuken staat op www.kookkaravaan.nl.

Schoudericoontje-bout

Voor deze tajine zijn de schenkels van de voor- en achterbout te gebruiken. Alternatief: stoofvlees van de nek of schouder.

 

Ingrediënten

  • 800 gram schenkel
  • 3 el zonnebloemolie
  • 1 grote ui
  • 2 knoflooktenen
  • 1 bos bladpeterselie
  • 1 bos koriander
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/2 tl ras el hanout
  • 10 draadjes saffraan
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 tl peper
  • 1 kaneelstokje

Pruimensaus:

  • 200 gram gewelde pruimen
  • 2 el honing
  • 1 tl oranjebloesemwater
  • 1/2 tl kaneel

Garnering:

  • 140 gram geroosterde amandelen
  • handje sesamzaadjes
  • 3 gekookte eieren

Bereiding

Laat de tajine langzaam, maar wel goed heet worden. Bak het vlees in de olie voor ongeveer 10 minuten rondom aan. Fruit in het braadvocht de ui en de knoflook tot ze glazig zijn.

Doe de specerijen , het kaneelstokje en het bosje bladpeterselie en koriander erbij. Laat het vlees met gesloten deksel in ongeveer anderhalf uur op laag vuur zachtjes gaar stoven.

Verwijder het kaneelstokje, haal het vlees uit de tajine en houd warm.

Doe de pruimen, het kaneelpoeder, het oranjebloesemwater, en de honing bij het braadvocht en roer tot een zachte saus.

Leg het vlees terug in de tajine en laat met de deksel erop nog zachtjes 15 minuten mee sudderen.

Strooi goudbruin geroosterde amandelen en sesamzaadjes over het gerecht en maak de garnering af met in vieren gesneden hardgekookte eieren. Serveer met brood en salade.

1 antwoord
  1. Norbert
    Norbert says:

    Drie jaar oude zwartbles-ooien gered van transport naar Noord-Afrika (denk ik). Van het vlees, uitgezonderd de bouten, heb ik stoofpot gemaakt. Dit keer 5 kilo. Dus niet met een tajine, maar met een gietijzeren pan. Heerlijk. Iedereen heeft genoten.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.