Poster over schapendelen

Een goede slager kan een schaap in wel 150 snits, schapendelen verdelen. Om helderheid te verschaffen over de manier waarop slagers dat in Nederland doen, hebben we een poster laten drukken met een algemene indruk van hoe een schaap in schapenvlees wordt verdeeld.

Download de poster in pdf

Er zijn heel veel methodes om een schaap in onderdelen te verdelen, en die zijn internationaal allemaal verschillend. Hier gebruiken we de verdeling van de Snitverkenner, een tool waarmee mensen op de computer met een aantal muisklikken schapen en lammeren kunnen versnijden.

Schapen zijn grofweg in zeven delen te verdelen. Dat is de eerste snit: nek, schouder/schenkel, rug, lende, bout, borst/buik, en het orgaanvlees. Die zijn in hun geheel te bereiden of verwerken, maar kunnen ook weer versneden worden tot verschillende eindproducten. Niet alle onderdelen en eindproducten kunnen tegelijkertijd: zo kun je van het lendezadel geen filet én koteletten krijgen, maar moet je kiezen tussen filet òf koteletten.

Daarom eten we schaap Poster

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.