2 juni proeverij schapenvlees

Praktijknetwerk Daarom eten we schaap organiseert op 2 juni een proeverij met schapenvlees van vijf schapenrassen: de Schoonebeeker, de Swifter, het Friese Melkschaap en het Kempische en Drentse heideschaap.

Het is een fabel dat schapenvlees een rinzig ofwel ranzig smaakt. Mits goed geslacht, afgehangen en bereid is schapenvlees een exquise delicatesse die zich kan meten met het vlees van wild. Dat willen we bewijzen. Daarom organiseren we op zaterdag 2 juni een proeverij organiseren met schapenvlees van het meest gegeten ras, de Texelaar, enkele heideschapen, en een Fries Melkschaap. Daarvoor willen we graag herders, schapenhouders, chef-koks, restaurateurs, culi’s, slagers en andere professioneel geïnteresseerden uitnodigen. De proeverij vindt plaats op het Zeldzaam Lekker Festival en de Dag van het Levend Erfgoed van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen in Arnhem.

Het is een professionele proeverij, met als doel zo duidelijk en objectief mogelijk vast te leggen hoe het schapenvlees van de verschillende rassen smaakt. Doel is de beschrijving van de smaak, maar ook wat het professionele oordeel is over hoe verschillende delen van het schaap het best gebruikt kunnen worden. De proeverij is onderdeel van het Zeldzaam Lekker Festival van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen, waar ook kaas, worst, ham en andere lekkernijen worden geproefd.

We proeven twee soorten vlees, en een toetje:

  1. Schapenstoof: identiek gestoofd schapenvlees, licht gekruid met groenten en wat zout
  2. Haas van het schaap: sous vide gegaard, licht op de gril aangezet, zonder zout of peper
  3. Toetje: een meer gekruid schapengerecht om de smaakpapillen kennis te laten maken met de cullinaire mogelijkheden van schapenvlees

De proeverij is onderdeel van het Zeldzaam Lekker Festival van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen. Hier zullen ook allerlei soorten kaas, worst, ham en andere lekkernijen worden geproefd, die gemaakt zijn met zeldzame huisdierrassen. Van het schaap komen hier de Herderham van de Vleesrokerij in Eindhoven en de lamsham van Kempenlam.

Op zondag 3 juni is iedereen welkom op bij de stand van Daarom eten we schaap op de Dag van het Levend Erfgoed. We zullen daar op gezette tijden proeverijen organiseren voor het gehele publiek. Zodat iedereen de verschillen tussen de verschillende rassen kan proeven. De resultaten worden vergeleken met de professionele proeverij van zaterdag.

De proeverij is onderdeel van het streven van Daarom eten we schaap om bewustzijn te kweken voor het eten van schapenvlees. De resultaten zullen gebruikt worden richting het onderwijs, en als publieksvoorlichting. Van de proeverij zal dan ook een uitgebreid verslag volgen op de site van Daarom eten we schaap.

Geïnteresseerd in de professionele proeverij? Mail Martin Woestenburg martin@daarometenweschaap.nl.

Programma

Tijd: 13.00 – 17.00 uur

Locatie: Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN), Ruitenberglaan 31, 6826 CC Arnhem

Kosten: 5 euro

Aanmelden: mail martin@daarometenweschaap.nl.

12.30 uur: ontvangst

13.00 uur: welkom

13.15 uur: begin ronde 1 tot 14.00 uur

14.14 uur: begin ronde 2 tot 15.00 uur: Proeverij met schapenvlees

15:15 uur: begin ronde 3 tot 16.00 uur

16.45 uur: begin ronde 4 tot 17.00 uur

17:00 uur: sluiting

 

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.