Expert meeting “Schapenvlees en Natuurbeheer”

Op 27 februari organiseren praktijknetwerk Daarom eten we schaap en het Goois Natuurreservaat een expert meeting over schapenvlees en natuurbeheer.

Download de uitnodiging: Expert meeting “Schapenvlees en Natuurbeheer”

Schapen worden steeds vaker ingezet voor natuurbeheer in heidevelden en graslanden. Daarmee ontstaat er een integrale vorm van natuurbeheer. Ecologische doelen worden hierin gekoppeld aan sociale en economische doelen, natuurbeheer aan extensieve landbouwproductie. Dit lijkt veel op het (agrarische) traditionele gemengde bedrijf dat vroeger de schrale heide te gelde wist te maken.

Binnen het praktijknetwerk “Daarom eten we schaap” is berekend dat deze nieuwe, manier van natuurbeheer ook kan bijdragen aan de voedselzekerheid. Natuurbeheer zorgt voor natuurlijke, diervriendelijke en milieuvriendelijke producten. Daarvoor is binnen de gehele productieketen een integrale benadering nodig, met professionals – natuurbeheerders en schapenhouders – die aandacht hebben voor zowel de sociale, de economische als de ecologische doelen.

Op 27 februari a.s. in de expert meeting “Schapenvlees en Natuurbeheer” praten we in klein comité over dit onderwerp, met de twee schaapskuddes van het Goois Natuurreservaat als uitgangspunt en het wetenschappelijke onderzoek, het marktonderzoek en de productontwikkeling met schapenvlees van praktijknetwerk “Daarom eten we schaap” als discussiemateriaal.

Datum: 27 februari 2014, van 9:30 uur tot 13:00 uur

Locatie: Infoschuur Goois Natuurreservaat, Naarderweg 103 1217 GL Hilversum (Routebeschrijving naar de Infoschuur Goois Natuurreservaat)

Programma

9:30 uur        Ontvangst

Koffie en thee

10:00 uur       Opening door J.H.M. Bond (Gedeputeerde provincie Noord-Holland tevens Voorzitter stichting Goois Natuurreservaat)

10:15 uur       B. van der Moolen (Directeur-rentmeester Goois Natuurreservaat):

Over Goois Natuurreservaat, begrazing en vleesverkoop

10:30 uur       M. Woestenburg (Projectleider praktijknetwerk “Daarom eten we schaap”):

Begrazing en de verkoop van schapenvlees in Europees perspectief

10:45 uur       S. Hilgers (Schaapherder van Schapenheld):

Over het begrazingsbedrijf, natuurbeheer, extensieve productie van vlees, wol, melk, enzovoorts

11:00 uur       Pauze

11:15 uur       J. Noordijk (Ecoloog EIS Kenniscentrum Insecten en medeauteur van het boek ‘Heidebeheer’)

Over ecologisch nut en noodzaak van begrazing

11:30 uur       Raymond Schrijver (econoom Alterra)

Over praktijk en beleid van natuurbeheer en ‘vermarkting’ van vlees uit begrazing

11:45 uur       Discussie

12:00 uur       Afsluiting door B. van der Moolen + Vertoning film

12:30 uur       Lunch met schapenvlees en lamsvlees uit de natuur van het Goois Natuurreservaat. Het menu bestaat onder meer uit: Gerookte schapenham, Kroketten van schaap en lam, Rillettes de mouton (smeerpaté van schaap), Cassoulet de Toulouse (lamsstoofschotel uit het zuiden van Frankrijk), Tajine (stoofschotel uit Marokko), Pilav (rijstgerecht uit Iran).

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.