Mensen smullen onwennig van schapenvlees

Praktijknetwerk Daarom eten we schaap heeft mensen veel laten proeven van schapenvlees. Dat was voor veel mensen onwennig. Schapenvlees is onbekend. Toch bleek zelfs degene met veel vooroordelen na een tijdje te smullen van het schapenvlees.

Je kunt een praktijknetwerk geen Daarom eten we schaap noemen zonder mensen te laten proeven. Daarom zijn er regelmatig proeverijen georganiseerd, en zorgde Praktijknetwerk Daarom eten we schaap dat er bij elke activiteit wel iets te proeven was. Zo begon de aftrap van Daarom eten we schaap met een demonstratie van Grijze Beer.

 

20110515 terra madre (26)20110515 terra madre (20)

 

 

 

 

 

 

 

 

In 2011 lieten we de bezoekers van de Terra Madre schapenvlees proeven, het grootse evenement van Slow Food Nederland op 14 en 15 mei organiseerde op landgoed De Haere bij Olst. Praktijknetwerk Daarom eten we schaap stond op de Terra Madre met Herderham van de Vleesrokerij en droge worst van de Ouwendorperhoeve. We stonden vlak naast schaapherder Stijn Hilgers van Schapenheld, die één van zijn Kempische heidelammeren aan het spit reeg.

Datzelfde jaar organiseerden we een proeverij met stoofpot van schapenvlees tijdens de Dag van het Schaap op 18 juni in Ermelo. Zo’n vijfduizend mensen kwamen daar langs. In 2012 kwamen we op de Dag van het Levend Erfgoed, waar Grijze Beer opnieuw in zijn gietijzeren potten kookte: schaap in de meiknollen.

De reacties van mensen op schapenvlees waren meestal in eerste instantie terughoudend. Mensen kenden het niet, en hadden er slechte verhalen over gehoord of slechte ervaringen mee gehad. Na voorzichtig proeven bleken de meeste mensen echter verbaasd positief. Bijna altijd vonden mensen het schapenvlees lekker, en bijna altijd waren mensen positief over de kruidige smaak. Gedurende het project kwamen we zo te weten dat met een beetje overtuigingskracht en lekkere recepten mensen makkelijk zijn te overtuigen dat er niets mis is met de smaak van schapenvlees.

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.