Grijze Beer kookt Schoap in de proemenpot

Voor een gefascineerd publiek ontleedde Grijzebeer een hele Schoonebeeker op het Smaakfestijn van Slow Food Rijnzoet op 26 september 2010. In grote gietijzeren potten bereidde Grijzebeer vervolgens Schoap in de proemenpot op open vuur. Daarna kon iedereen proeven hoe geweldig schapenvlees smaakt. Dit was de aftrap van Daarom eten we schaap.

Op het Slow Food Smaakfestijn kwamen zo’n 2.500 mensen om te genieten van lekker eten, en te horen waar al dat lekkere eten vandaan komt. Eén van de activiteiten was de bereiding van een heel schaap, een Schoonebeeker van Schaapskudde Het Soerel. Dit schaap had zijn hele leven gewerkt om de natuur tussen Epe en Harderwijk te begrazen. Daar loopt schaapherder Chris Grinwis een doorgaande route door heidevelden, bossen en graslanden, in opdracht van natuurorganisaties, gemeentes en waterschappen.

Schapen worden na zes jaar snel te oud voor het harde werk van het natuurbeheer, vertelde Grinwis. “Dan worden ze werk”, zei hij, wat zoveel betekent dat de schaapherder veel moeite moet doen om kreupele, ondeugende of anderzins ongeschikte schapen in het gareel te houden.

Grijze Beer begon met een heel schaap, dat hij vakkundig uitbeende voor een zeer gefascineerd publiek. Dit is wat mensen tegenwoordig nauwelijks meer te zien krijgen, was de reactie. Ondertussen was ‘potje nummer 6’ op het open vuur gezet, een van de gietijzeren potten waar Grijze Beer mee werkt voor zijn speciale manier van koken: Oerkoken. Na twee uur sudderen was de Schoap in de proemenpot gereed. Een prachtig gerecht, vonden de bezoekers.

Smaakfestijn 2010_41 (2)

Door Grijzebeer gemaakt boven open vuur met gietijzeren potje nummer 6 (zie oerkoken) op het Slow Food Smaakfestijn, 26 september 2010

Door Grijzebeer gemaakt boven open vuur met gietijzeren potje nummer 6 (zie oerkoken) op het Slow Food Smaakfestijn, 26 september 2010

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.