Dossier Schaapherder en natuurbeheer online

Praktijknetwerk Daarom eten we schaap heeft een dossier ontwikkeld voor het groene onderwijs over de schaapherder en het natuurbeheer. Op de website van Groen Kennisnet staat nu het dossier ‘Schaapherder en natuurbeheer’.

Schaapherder is een eeuwenoud beroep dat een nieuwe invulling heeft gekregen. Terreinbeherende organisaties zetten ze steeds vaker ingezet als natuurbeheerder. In het nieuwe dossier staat achtergrondinformatie over schapenhouderij, en links naar relevante literatuur.

Terreinbeheerders, gemeenten, waterschappen en andere opdrachtgevers huren herders met hun schapenkudde in om graslanden, dijken en andere terreinen te begrazen. De schapen zorgen dat opslag weggevreten wordt, houden gras kort en zorgen voor eens stevige zode.

Omdat een schaapherder ook een rol als natuurbeheerder krijgt, heeft hij ook ecologische kennis nodig, naast zijn kennis over schapen, honden, dierziekten of diermanagement. De traditionele inkomstenbron – de verkoop van vlees, wol en melk – worden minder belangrijk in de bedrijfsvoering. Het beroep van schaapherder krijgt zo een nieuwe invulling.

Het dossier ‘Schaapherder en natuurbeheer’ geeft achtergrondinformatie over:

  • Geschiedenis van de schaapherder
  • Schaapherder worden
  • Begrazing
  • Schapenrassen
  • Heidepotstalsysteem
  • Schapenvlees
0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.