Dossier Schaapherder op Groen Kennisnet

Praktijknetwerk Daarom eten we schaap gaat een dossier samenstellen over de schaapherder op de site Groen Kennisnet. Daarmee willen we aandacht vragen voor een eeuwenoud beroep en ambacht dat landbouw combineert met natuur, en natuurbeheer koppelt aan vleesproductie, recreatie, cultuurhistorie, agrobiodiversiteit, enzovoorts.

Groen Kennisnet is een programma van de Groene Kennis Coöperatie (GKC), het innovatieplatform voor groene onderwijs- en onderzoeksinstellingen. De site bevat actuele groene kennis voor onderwijs, onderzoek, bedrijfsleven, beleidsmakers en iedereen die er gebruik van wil maken. De site bevat praktische artikelen, rapporten, websites en leermiddelen, en informatie over de groene kennisinstellingen en hun innovatieprojecten.

Dossier Schaapherder wordt het veertigste dossier op Groen Kennisnet. Nu zijn er onder meer dossiers over agrobiodiversiteit en bijen. Er zal veel aandacht zijn voor de cultuurhistorie van de schaapherder en van het landschap dat hij onderhoudt. Ook zal alle ecologische en economische kennis worden verzameld, die beschikbaar is over de functie van schapenbegrazing voor natuur en landschap. Verder zullen we in gaan op de vleeskwaliteit van schapenvlees en lamsvlees. Ook wordt aandacht besteed aan de financiering van schapenbegrazing en het beleid rondom de schapenhouderij.

Voor het dossier putten we uit het onderzoek binnen Daarom eten we schaap door Alterra en de daarmee samenwerkende wetenschappers, wat in 2013 moet resulteren in een Engelstalig, wetenschappelijk boek over de economie en ecologie van begrazing in Europa. Daarnaast gaan we ons netwerk benutten om ook praktische en historische kennis te verzamelen.

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.