Gedeputeerde wil samenwerking schaapskuddes ondersteunen

“Schaapskuddes moeten samenwerken om het bedrijfsleven te interesseren”, stelt gedeputeerde Jan Jacob van Dijk van provincie Gelderland. “Vanuit de provincie wil ik dat graag ondersteunen.”

“Een jaar of vier à vijf geleden hebben de provincies het dossier van de schaapskuddes overgenomen van het rijk. We mochten het niet meer zo doen als in de jaren ervoor. We kregen een paar jaar geld, en moesten het daarna zelf gaan betalen. Zo hebben we dertien kuddes in de benen gehouden. Die kregen jaarlijks gemiddeld zo’n twintigduizend euro, dat kostte op jaarbasis zo’n 2,5 ton. De kudde van Winterswijk kreeg geen geld, want die loopt niet op de heide.

“Voor 2012 is er een subsidie geregeld. Daarna willen we kijken hoe we het gaan doen. Met de subsidie is het probleem van de schaapskuddes niet opgelost. Als provincie hebben we weinig te zeggen over wat de terreinbeherende organisaties doen. Wijk gaan ervan uit dat het rijk met geld over de brug komt. Belangrijker is dat je als schaapskudde ervoor zorgt dat je niet afhankelijk bent van de organisaties die op dit moment het minst betrouwbaar zijn, overheden. Elke vier jaar komen er nieuwe plannen.

“Ik merk dat burgers en bedrijven schaapskuddes graag willen sponsoren. Dat is lastig te organiseren voor de schaapherders. Schaapskuddes moeten samenwerken om het bedrijfsleven te interesseren. Vanuit de provincie wil ik dat graag ondersteunen. In september is er een discussie in de Provinciale Staten over de rol van de provincie ten aanzien van de schaapskuddes. Schaapskuddes hebben voor de cultuurhistorie en de natuur een belangrijke functie. Het is belangrijk dat we alle creativiteit inzetten om te zorgen dat de provincie kan helpen in het zoeken naar een verbreding van de inkomstenbronnen. Daarom is het goed dat schaapherders en schaapskuddes nadenken over het verkrijgen van aandacht, zoals via de trektocht, en dat ze nadenken over nieuwe ideeën voor financiering, zoals op dit symposium.”

Dagvoorzitter Aart van Cooten:

“U biedt ambtelijke ondersteuning aan bij het zoeken naar sponsors?”

Jan Jacob van Dijk:

“Diverse bedrijven en personen hebben aangegeven geld te willen steken in de kuddes. Het moet mogelijk zijn om bij het bedrijfsleven bedragen van 25 duizend tot dertigduizend euro lost te krijgen. Als de schaapskuddes willen samenwerken, dan helpen wij zoeken.”

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.