Route protesttrektocht Schapen Op Drift

Chris Grinwis, Philip Vaartjes en Roelof Kuipers zijn de drie laatste trekkende schaapherders van Gelderland. Zij lopen van 25 mei tot 1 juni met een kudde van 450 Schoonebeekers van Epe naar Arnhem om aandacht te vragen voor het dreigende faillissement van veel zelfstandige rondtrekkende herders. Hierdoor dreigt levend Nederlands cultureel erfgoed voorgoed te verdwijnen. Kom langs bij Schapen op Drift en teken de petitie voor het behoud van de schaapskuddes.

De route van Schapen Op Drift is ook te zien op Google Maps.

Vrijdag 25 mei: Etappe 1 van de Berghoeve in Epe naar Niersen

De kudde Schapen Op Drift vertrekt voor de eerste etappe van de kampeer boerderij de Berghoeve in Epe. Overdag loopt de kudde Schapen Op Drift van de Berghoeve in Epe via het Gortelse Bos en de bossen van het Kroondomijn naar Niersen, op de hoek van de Elburgerweg en de Enkhoutweg ten westen van Vaassen.

 Zaterdag 26 mei: Etappe 2 van Niersen naar Assel

Loopt de kudde over het Kroondomijn van Niersen via Hoog Soeren naar Assel.

Zondag 27 mei: Etappe 3 van Assel naar het Leesten

Over de A1 via Hoog Buurlo door het Ugchelse Bos naar Het Leesten, een bekende wandelplek, drie kilometer ten zuiden van de A1 ten oosten van de Otterloseweg.

Maandag 28 mei: Rustdag, demonstraties schapen hoeden

Op Tweede Pinksterdag houdt de kudde Schapen Op Drift een rustdag op Het Leesten. De schapen moeten nog wel aan het werk, want de herder zal het publiek met een aantal demonstraties laten zien hoe hij zijn Altdeutscher Hütehunden als levend hekwerk rondom de Schoonebeeker schapen inzet. Verder is er alle tijd om met de herders te praten. Kom langs, en teken de petitie.

Dinsdag 29 mei: Etappe 4 van Het Leesten naar Groenouwe, via het standbeeld van Willem Koestapel in Loenen

Op dinsdag 29 mei loopt de kudde Schapen Op Drift van Het Leesten door de bossen van het Spelderholt en Landgoed Varenna via het ecoduct Woeste Hoeve over de A50 naar Loenen. Daar loopt de kudde langs het standbeeld van de laatste rondtrekkende schaapherder zonder vaste verblijfplaats, Willem Koestapel. Kunstenares Anky Borger maakte een beeld van de herder met twee van zijn gezellen. Koestapel was de laatste officiële driftscheper van Nederland. Hij werd geboren in 1874 en trok met zijn kudden door Nederland en delen van België. Vervolgens lopen de schapen en de herders van Loenen naar een stukje hei op landgoed Groenouwe langs de Imbosweg, even ten westen van Eerbeek, achter bungalowpark Landal Coldenhove.

Woensdag 30 mei: Rustdag

Donderdag 31 mei: Etappe 5 van Groenouwe  naar Kasteel Rosendael

Op donderdag 31 mei trekt de kudde Schapen Op Drift via het de Rhederheide en het Rozendaalse Veld en de bossen van Kluizenaar Tonberg naar Kasteel Rosendael (Rosendael 1, 6891 DA te Rozendaal).

Vrijdag 1 juni: Etappe 6 van Kasteel Rosendael naar de stadsboerderij in Presikhaaf

Op vrijdag 1 juni trekt de kudde Schapen op Drift van Kasteel Rosendael in Velp (Rosendael 1, 6891 DA Rozendaal) over de A12 en de spoorlijn Arnhem-Zutphen naar Arnhem Presikhaaf. Het eindpunt van de trektocht is de stadsboerderij aan de Ruitenberglaan.

De herders sluiten zich op vrijdagmiddag aan in het Huis der Provincie van de provincie Gelderland voor het symposium over de financiering van schaapskudden georganiseerd door ‘Daarom eten we schaap’ en onderzoeksinstituut Alterra.

 Zondag 3 juni: Dag van het Levend Erfgoed

De kudde Schapen Op Drift is op zondag 3 juni te bewonderen op de Dag van het Levend Erfgoed van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen. De herders geven er onder andere demonstraties hoeden en zullen tonen hoe de Altdeutscher Hütehunden een levend hekwerk vormen rondom de Schoonebeeker schapen.

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.